Utflyktsmål & smultronställen
Sydostleden
Välkommen ut på Sydostleden, en 27 mil lång cykelled i södra Sverige. Sydostleden erbjuder dig en omväxlande naturupplevelse från cykelsadeln. Välj att börja turen i de småländska skogarna i norr, längs med kusten i söder eller valfri plats utmed leden!
Vi kan hjälpa dig att hyra en cykel så du kan njuta av en tur på leden eller att följa den till Växjö eller till Simrishamn.
Vandring längs Laxaleden
Laxaleden är en 30 km lång vandringsled som följer Mörrumsåns brusande framfart genom ett stycke vacker Blekingenatur, från åkerlandskap till skogsbygd. Den går mellan den gamla staden Elleholm och Hovmansbygd. Vid Åkeholm ansluter den till Blekingeleden. Längs leden finns informationstavlor som upplyser om den historia och kultur som under tidens gång format livet längs detta fiskrika och kraftfulla vattendrag.
Läs merLaxens Hus i Mörrum
Vid Kungsforsen ligger förutom utställning, fiskeshop och sportfiskekontoret även Kronolaxfiskets personals arbetsplatser, odlingsanläggningen och restaurang Kungsforsen.Vid Laxens Hus finns också den officiella invägningen där all fisk som tas upp skall vägas och provtas.
Läs merMörrumsån
Mellan sjön Åsnen och Elleholm vid Mörrumsån utlopp i Östersjön, finns mycket stora natur och kulturvärden. Här finns många och stora lämningar från sten-brons- och järnålder, gravhögar och bautastenar. Det finns spår av industrier från 1600-talet och fram till det moderna industrisamhället, även i form av levande industriminnen.
Vandring längs Laxaleden
Laxaleden är en 30 km lång vandringsled som följer Mörrumsåns brusande framfart genom ett stycke vacker Blekingenatur, från åkerlandskap till skogsbygd. Den går mellan den gamla staden Elleholm och Hovmansbygd. Vid Åkeholm ansluter den till Blekingeleden. Längs leden finns informationstavlor som upplyser om den historia och kultur som under tidens gång format livet längs detta fiskrika och kraftfulla vattendrag.
Läs merABU-museet i Svängsta
Vid besök på Abumuseet möter du ett levande museum, med fungerande maskiner från urtillverkningen under Haldatiden som började redan 1887. 1921 övertogs maskiner och tillverkningen av taxametrar och fickur av AB Urfabriken som blivit världsledande som fiskeredskapsproducent. I shopen intill museet kan köpas utrustning för lyckat fiske.
Läs merEbbamåla Bruk
Sverige genomgick åren 1850-1950 en fantastisk förvandling från att vara en av Europas fattigaste jordbruksländer till att bli en rik industrination med välstånd och välfärd. Det är viktigt att vi nu är medvetna om att vårt välstånd vilar på att vi fortsätter att vara en exportinriktad industrination med en stark verkstadsindustri. Som u-land hade vi svält, hungersnöd och massemigration. Som i-land har vi välstånd, välfärd och immigration.
Läs merHumleslingan
Runt Humleslingan gör du en kulturhistorisk resa i vackra Ivösjöbydgen. Här finner du landets enda humletorka tillsammans med ett 30-tal sevärdheter. Under sommaren kan du besöka många olika utställningar, både när det gäller konst och konsthantverk. Det finns utställningar på bland andra Iföverkens Industrimuseum, Humletorkan och Bäckaskogs Slott. Vare sig du upptäcker Humleslingan med bil, motorcykel, cykel eller till fots kommer du att bli förtjust i den natursköna bygden.
Läs merVesan
Vesan var från början ett sund i västra Blekinge som avskiljde Listerlandet från fastlandet. När landhöjningarna höjde det omgivande landet blev det till en insjö och vattensamling. Den ligger i nuvarande Sölvesborgs kommun, idag ett odlat jordbruksområde. Området är låglänt och för att hålla vattnet borta används idag pumpar. Mitt i den tidigare sjön ligger Gammalstorps kyrka, på en höjd som tidigare varit en ö. Sjöns tillrinningsområde var Ryssbergets östsluttning och Västra Orlundsån.
Valhalla utsiktplats
Ett 40 meter högt berg med brant stup ner mot sjön Orlunden. Härifrån är en hisnande utsikt och platsen är populär för picknick-utflykt. Valhall ättestupa ligger 99 m.ö.h.Den sköna platsen med lite vild natur har gjorts mer tillgänglig för dig utan att för den skull förstöra känslan av orördhet. En enkel sittgrupp runt en gillplats gör det enkelt att umgås på ett intimt sätt med goda vänner. Parkeringsplatsen är stor nog att ta emot 2 bussar, och den smala grusstigen från denna gör det nu möjligt för dig med rullstol att kunna ta dig upp till utsiktsposten.
Ryssberget
En av Sveriges största bokskogar finns på Ryssberget. Andra vanliga trädslag i reservatet är ek och avenbok. Dessa är ofta gamla och växer i strandvallarna där marken inte är tillräckligt bördig för boken. På de magraste, brantaste klipphällarna växer tall och utmed ett fuktstråk i söder finns en sumpskog med mycket al. På de gamla bokarna växer en stor mängd lavar och mossor.
Elleholm
Elleholms naturreservat ligger längs med kusten väster om Mörrumsåns mynning. Området visar upp en karakteristisk naturtyp som var vanlig i Blekinge innan exploateringen av kustområdena. Berget går i dagen längs hela vattenlinjen. Här finns en kustskog med i huvudsak vindpinade tallar längs vattnet. Lite längre inåt land växer en äldre bokskog och även en del krattek. Området är förhållandevis orört med en rik förekomst av murkna döende träd och med en rik biologisk mångfald. Reservatet har flera historiska lämningar som visar spår efter jakt och fiske. Öar och skär domineras av hällmarker och blockiga områden.
Hanö
Den sägenomspunna ön lockar med Bönsäcken, Drakmärket och en oändlig utsikt Åk båt från Nogersund och besök den sägenomspunna ön Hanö. Sevärt är bland annat fyren, drakmärket, engelska kyrkogården, bönsäcken mm. Hanö är ett mycket populärt utflyktsmål, med ca 30 000 besökare årligen. Hit kommer du med färja från fiskeläget Nogersund. Hanö fick fast befolkning strax före mitten av 1800-talet, men hade dessförinnan under lång tid varit tillfällig boplats för fiskare.
Läs merJärnåldersgravfält
Vid de nordligaste gårdarna i Lörby finns ett omfattande fornlämningsområde med gravfält och fossila åkrar på krönet av en skogsbevuxen strandvall. Gravanläggningarna utgörs av stensättningar och resta stenar. Den största anläggningen kallas för Skebbas rör. Gravarna härrör från äldre järnåldern (ca 500 f Kr - 500 e Kr). Över strandvallen sträcker sig en serie långsmala, fossila åkrar åtskilda av låga stensträngar. Åkersystemet, som representerar en mindre vanlig typ av fornlämningar är i sitt slag ett av de bäst bevarade i landet, troligen anlagda under medeltid.
S:t Nicolai Kyrka
"Är uråldrig af tegel uppbygd", enligt teckningen från 1820. Kring sekelskiftet 1300 börjar den äldsta delen, koret, byggas. Troligen var det anslutet till en äldre kyrka: en altarhäll från denna är inmurad i södra kapellet. På dess plats uppförs långhuset, korsarmar stakas ut, valv planeras. Goda tider under sent 1300-tal ger anledning till ett rikt smyckat västtorn. Men av korsarmarna blir bara ett kapell, dopkapellet och kyrkan börjar välvas. Strax därefter uppförs vapenhuset, mäktigt och i två våningar.
Sölvesborgs Slottsruin
Ruinen av det som en gång var Sölvesborgs stolthet, slottet med anor från 1200-talet Sölvesborgs slott började byggas på 1200-talet, men dess storhetstid började först ca 1360. År 1452 brände Karl Knutsson slottet, och det blev 1525-26 en reträttplats för Sören Norby under hans sjörövarfärder. År 1564 var slottets militära betydelse så gott som slut. Under 1600-talet blev kärnan stenbrott och omkring 1750 var allt ruiner. Fynd från undersökningar är utställda på Sölvesborgs museum. I anslutning till Slottsruinen finns nu en vacker slottspark med strövområde, Slottslängorna med en glashytta samt en restaurang.
Ljungryda
Naturreservatet Ljungryda ligger i ett kuperat åslandskap i Holjeåns dalgång, på gränsen mot Skåne. Holjeåns slingrande lopp kantas av branta, ädellövskogsklädda sluttningar, som på höjderna planar ut till mer öppna beteshagar och sandmarker. I norr finns även bronsåldersgravhögen Kungagraven på toppen av en isälvskulle, som en tydlig markör i landskapet och visande på områdets långa kulturhistoria.
Galgabacken i Pukavik
Galgabacken i Pukavik är Listers Härads gamla avrättningsplats och användes fram till 1854
Här ägde de två sista avrättningarna rum den 20 januari 1854. Då straffades Bengta Svensdotter och Håkan Jönsson Bollman från Kyrkhult för att ha giftmördat Bengtas make och dotter. Det som idag visar på att det funnits en avrättningsplats i Pukavik är ett granitblock med inhuggen bild som sattes upp 1934.